HLOHOVEC

Hlohovec

Lokalita: Trnavský kraj, krajské mesto Trnava, región Dolné Považie.

Okresné mesto Hlohovec ( 156m n. m, 22.400 obyvateľov ) na ľavom brehu rieky Váh v Podunajskej pahorkatine pod výbežkami pohoria Považský Inovec. Významné podniky: Pletiva, Zentiva a. s., podnik na výrobu liečiv, odevný podnik a nábytkársky podnik.

Hlohovec história
Hlohovec sa vyvinul na mieste pôvodného slovanského sídliska z 10. až 12. storočia. Na starom slovanskom hradisku vznikol hrad. Po prvý raz sa spomína r.1113. Pod hradom sa vyvinula najskôr obec, tzv. Starý Hlohovec a neskôr v 14. storočí, mestečko Nový Hlohovec - Freistadt. R.1362 získal Hlohovec prvé mestské výsady. Od 16. storočia veľký rozvoj remesiel s množstvom cechov. Až do konca 19. storočia prevládalo poľnohospodárstvo, remeslá a čiastočne obchod. Koncom 19. storočia vznikli prvé priemyselné podniky.

Zaujímavosti a pamiatky Hlohovec
Renesančno - barokový zámok, vybudovaný r.1720 na mieste slovanského hradiska a stredovekého hradu. Zámok obklopuje rozsiahly anglický park s rokokovým záhradným pavilónom, jazdiarňou z 18. storočia a empírovým divadielkom z r.1802. Pôvodný kostol z 13. storočia s neskoršími úpravami. Pôvodne gotický kostol s kláštorom františkánov z r.1465, renesančne prestavaný a v 17. storočí upravený do dnešnej podoby ( objekt múzea ). Bývalý mestský špitál s kostolom z r.1349 až r.1365, klasicisticky upravený. Hotel Jeleň, pôvodne renesančná radnica, prestavaný r.1902.

Dovolenka lyžovanie
Mestské vlastivedné múzeum. Krajská hvezdáreň. Kúpalisko, športový areál a štadión. Športová hala. Dovolenka v Hlohovici, lyžovanie v širšom okolí, je potrebné cestovať niekoľko desiatok kilometrov.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Hlohvca je možná autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára