ILAVA

Ilava centrum mesta

Lokalita, kraj: Trenčiansky
Krajské mesto: Trenčín
Región: Stredné Považie.

Okresné mesto Ilava ( 255m n. m, 5.500 obyvateľov ) sa nachádza v údolí rieky Váh v Ilavskej kotline pod výbežkami pohoria Strážovské vrchy. Známe podniky v meste -Preglejka, pivovar, obuvnícka prevádzka. Nové sídliská a mestské štvrte.

Historický vývoj Ilava
Viaceré archeologické náleziská. Ilava sa vyvinula pri hrade Ilava, ktorý sa spomína r.1318. Najstaršia zmienka o obci pod hradom je z r.1332. Ilava mala niektoré mestské práva. Od 16. storočia bola čulým remeselníckym mestečkom. V 19. storočí vznikli malé priemyselné podniky, za prvej Československej Republiky vybudovali hydroelektráreň.

Zaujímavosti Ilava
Pôvodne gotický hrad prebudovali v 16. storočí na renesančnú protitureckú pevnosť. Po r.1693 ju prestavali na kláštor a nemocnicu trinitárov a r.1701 až r.1722 pristavali barokový kostol. R.1856 bez veľkých stavebných zásahov premenili objekt na väznicu. R.1938 zriadili v areáli väznice povestný tábor, kde väznili stovky komunistov a protifašistických bojovníkov.

Pamiatky v Ilave
Pôvodne renesančný obytný dom, v 20. storočí upravený. Barokový prícestný hostinec. Pôvodne renesančný objekt pivovaru z r.1630 až r.1635, neskôr barokovo prebudovaný, prestavaný s novou fasádou v neorománskom slohu. Pôvodne gotická zvonica, barokovo upravená v 19. a 20. storočí. Veľmi hodnotné vnútorné zariadenie v sakristii barokového kostola. Barokové náhrobníky na mestskom cintoríne.

Dovolenka a lyžovanie Ilava
Športový štadión, kúpalisko. Prímestská rekreačná oblasť Na skale, dovolenka v doline Porubského potoka ponúkajú možnosti oddychu, relaxu a dovolenky. Značená turistická trasa vedie ponad údolie Podhradského potoka na vrch Vápeč ( 956m n. m ) pohorím Strážovské vrchy s monosťami lyžovania pre menej náročných lyžiarov. V dobrých zimách - priaznivých zimných podmienkach je k dispozícii neďaleké lyžiarske stredisko.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Ilava je dostupná autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára