LUČENEC

Lučenec, centrum mesta
Lokalita: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, región Novohrad.

Okresné mesto Lučenec ( 190m n. m, 27.500 obyvateľov ) v centrálnej časti Lučenskej kotliny je administratívne, kultúrne a hospodárske centrum regiónu Novohrad. Lučenec sa stal významným priemyselným mestom. Textilný podnik Poľana, strojársky ZTS Martin, nábytkársky, podnik stavebných hmôt. Mäsopriemysel a mliekárne. V meste sa vybudovali nové sídliská, zvýšil sa počet obyvateľov na úroveň priemerného okresného mesta.

Historický vývoj Lučenca
Lučenec vznikol v 13. storočí zo slovanskej osady. Najstaršia zmienka je z r.1262. R.1451 Jan Jiskra porazil vojská Jána Hunyadyho. V 17. storočí mesto často ovládali turecké vojská. Od r.1695 mal obmedzené mestské práva. V 17. až 18. storočí nastal rozvoj remesiel. Drobné priemyselné podniky v druhej polovici 19. storočia.

Pamiatky Lučenec
Secesné domy postavené okolo r.1900. Radnica z r.1892. Dva neskorobarokové objekty na námestí. Bývalý mestský hostinec Reduta z r.1810 až r.1816, obnovený r.1953. Secesný objekt bývalej kaviarne Corso. Secesná synagóga.

Známe osobnosti
V Lučenci študovali: Ján Čajak ml., Daniel Maróthy, Janko Alexy a Ján Poničan. Na cintoríne je pochovaná umelkyňa Božena Slančíková - Timrava. Busta Timravy je od národného umelca Fraňa Štefunku.

Novohradská galéria.

Dovolenka a lyžovanie Lučenec
Široké možnosti dovolenky, športový areál. Zimný štadión. Kryté kúpalisko. Kúpalisko. Športová hala. Mestský park Lučenské kúpele. Rekreačnou oblasťou mesta je priehrada Ľadovo na západ od mesta. Odtiaľ pokračuje značená turistická trasa cez obec Ľuboreč na vrch Lysec ( 716m n. m ) v pohorí Ostrôžky.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Lučenec možno navštíviť autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára