PARTIZÁNSKE

Partizánske


Lokalita: Trenčiansky kraj, krajské mesto: Trenčín, región Horné Ponitrie.

Okresné mesto Partizánske ( 195m n. m, 24.000 obyvateľov ) je situované na brehoch rieky Nitra, pod výbežkami pohoria Tríbeč, stredisko obuvníckeho priemyslu na Slovensku. K mestu sa pripojili aj bývalé samostatné obce Veľké a Malé Bielice, Brodzany, Malé Uherce a Navojovce.

História a vývoj Partizánske
Na území stredovekej zemianskej obce Šimovany, písomne doloženej r.1260 vzniklo r.1938 až r.1942 vybudovaním továrne na obuv a sídliska nové priemyselné mestečko Baťovany. V r.1949 ho premenovali na Partizánske na pamiatku bojov partizánov s fašistickými okupantmi. V meste sídlil jeden z najväčších podnikov obuvníckeho priemyslu, ktorý mal význam pre celé Slovensko, najmä jeho hospodárstvo počas minulého režimu. Obuvníctvo sa do Partizánskeho prenieslo z neďalekého Zlína, kde ho roztočil známy obuvnícky podnikateľ Baťa.

Pamiatky Partizánske
Gotický kaštieľ písomne doložený r.1426, upravený v 16. storočí a reštaurovaný v 19. storočí. Zachovalé sú len niektoré časti komplexu opevneného objektu. Pôvodne neskororománsky farský kostol z polovice 13. storočia, barokovo upravený r.1750, bočná kaplnka renesančná.
V meste pôsobil a je aj pochovaný spisovateľ Rudolf Jašík.

Dovolenka, šport, oddych, lyžovanie
Športový štadión. Krytý plavecký bazén. Umelá ľadová plocha. Športová hala. Kúpalisko oddych. Plochá dráha. Značená turistická trasa do pohoria Tríbeč cez Brodzany. Lyžiarsky areál v Lomskej doline ( obec Horná Ves ), dva lyžiarske vleky vhodné na rekreačné lyžovanie.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava - do mesta Partizánske vás dopraví autobus aj vlak.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára