PEZINOK

Pezinok
Lokalita: Bratislavský kraj, krajské mesto: Bratislava, región Malokarpatský, Dolné Považie.

Okresné mesto Pezinok ( 152m n. m, 23.100 obyvateľov ) na úpätí pohoria Malé Karpaty 20km na severovýchod od Bratislavy. Vinohradnícke mesto a priemyselné stredisko: Drevokombinát, priemysel stavebných hmôt, Rudné bane. Významné vinohradníctvo - Vinárske podniky. Rozsiahla bytová výstavba v posledných rokoch mimo historického jadra mesta.

Dejiny mesta Pezinok
Najstaršia písomná zmienka je z r.1208. Prvé výsady získal Pezinok r.1376, ich rozšírenie v r.1466 a r.1525. r.1615 slobodné a konečne r.1647 slobodné kráľovské mesto. Najväčší význam v hospodárstve malo vinohradníctvo, remeslá a baníctvo.

Pamiatky v Pezinku
Pomerne veľmi dobre sa zachovali objekty v historickom jadre mesta. Zvyšky stredovekého mestského opevnenia z r.1615 až r.1643. Pôvodne goticko - renesančný hrad, renovovaný r.1718 na zámok, po adaptácii r.1938 je v ňom štýlová vináreň. Renesančné vinohradnícke domy a renesančná radnica z r.1600. Pôvodne gotický farský kostol zo 14. až 15. storočia s hodnotným renesančným a barokovým interiérom tzv. dolný kostol neskororenesančný, barokovo upravený.

Známe osobnosti Pezinka
Narodil sa tu významný slovenský maliar Ján Kupecký, v Pezinku pôsobil a zomrel botanik, národopisný pracovník, učenec svetového mena Jozef Ľudovít Holuby.

Víno a Pezinok
Malokarpatské vinohradnícke múzeum - vinohradníctvo, história mesta a pamiatka na prírodovedca dr. J. L. Holubyho. Pamätná izba barokového maliara Jána Kupeckého v rodnom dome. Tradičné malokarpatské slávnosti vinobrania v septembri lákajú davy návštevníkov.

Dovolenka, oddych, lyžovanie
Športová hala, kúpalisko, štadión Slnečné údolie, Stupy, Pezinská Baba - rekreačné oblasti. Z Pezinka je 13km vzdialené malé rekreačné stredisko v hlavnom hrebeni Malých Karpát - Pezinská Baba( 527m n. m ), lyžiarske stredisko s výbornou polohou neďaleko hlavného mesta Bratislavy ponúka prijateľné možnosti lyžovačky a vďaka polohe má zabezpečenú návštevnosť lyžiarov po celú sezónu, večerné lyžovanie, zimná dovolenka. Tri vleky, dva osvetlené slalomové svahy. Štyri značené turistické trasy do Malých Karpát priamo z Pezinka. Do strediska na Pezinskej Babe prichádza päť značených turistických trás.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Pezinka je možná autobusom aj vlakom.

1 komentár:

  1. Moje rodné mesto Pezinok mi od mala evokuje informáciu, že aby som prežil, potrebujem zinok. Tak som počúval a pravidelne užívam Zinok (Zn) a nedávno som zistil, že sa jedná o dôležitý stopový prvok pre život. Tak som sa dobre narodil. Ako maliar Kupecký, ktorý tiež užíval zinok, teda Pezinok na svojich plátnach. No super hračka nie? Pezinok - zinok.

    OdpovedaťOdstrániť