PÚCHOV

Púchov
Lokalita: Trenčiansky kraj, krajské mesto: Trenčín, región Stredné Považie.

Okresné mesto Púchov ( 265m n. m, 18.800 obyvateľov ) na oboch brehoch rieky Váh v Považskom podolí pod výbežkami Javorníkov, stredisko odevného, stavebného a gumárenského priemyslu, železničná križovatka. Mesto sa rozrástlo novou výstavbou mestských štvrtí a pripojením viacerých susedných obcí.

História a vývoj Púchova
Významné archeologické lokality sú dokladom osídlenia už od paleotitickej doby až po slovanské sídliská z 11. až 12. storočia. Najvýznamnejšia lokalita na Púchovskej skale ( vŕšok Skalka ). Od mladšej doby bronzovej až po dobu rímsku sa tam nachádzalo opevnené hradisko, jedno z centier kultúry ľudu pomenovaného ľudom púchovskej kultúry. Najstaršia písomná zmienka o Púchove je z r.1243. Od r.1471 získal niektoré mestské práva.

V 16. storočí sa v Pôchove usadili v osobitnej štvrti novokrstenci z Moravy, ktorí sa venovali hlavne remeslám. Po bitke na Bielej hore aj českí exulanti založili samostatnú obec, tzv. Moravskú ulicu. Z remesiel najrozšírenejšia bola výroba súkna. V meste Púchov sa začala prvá výroba odevov na Slovensku, predchodca dnešného odevného podniku Makyta.

Pamätihodnosti Púchova
Barokovo - klasicistický kaštieľ s menšou úpravou v 19. storočí. Barokovo - klasicistická budova bývalého soľného skladu. Hodnotný interiér v pôvodne renesančnom kostole postavenom na starších základoch, barokovo upravený v 18. storočí. Ďalšie pamätihodnosti - renesančný oltár v neogotickom kostole.

Dovolenky a lyžovanie
Všešportový areál. Viacúčelová športová hala. Ľahkoatletický štadión. Krytý zimný štadión. Hádzanársky štadión. Kúpalisko. Kryté kúpalisko. Kolkáreň. Motokrosová trať Lachovec. Prímestské rekreačné oblasti Púchova pre trávenie dovolenky: Nosice, Javorníky pri obci Ihrište a Čertov pod hlavným hrebeňom Javorníkov, lyžiarske strediská, rekreačné stredisko s ubytovňou a lyžiarske vleky, slalomové svahy a zjazdovka ( 2500 m ), večerné lyžovanie. Značená turistická trasa do Bielych Karpát k zrúcanine hradu Vršatec smerom k obci Lednica.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do Púchova autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára