RIMAVSKÁ SOBOTA

Rimavská Sobota
Lokalita: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, región Gemer.

Okresné mesto Rimavská Sobota ( 208m n. m, 21.000 obyvateľov ) sa nachádza v Juhoslovenskej kotline v údolí rieky Rimava, administratívne a hospodárske stredisko západného Gemera. Po oslobodení vznik nových závodov hlavne potravinárskeho priemyslu ( cukrovar, pivovar, sladovňa ).

Dejiny mesta Rimavská Sobota
Územie mesta bolo osídlené už v praveku. Už v 12. storočí boba trhovým strediskom okolia. Najstaršia písomná zmienka je z r.1270. R.1335 získala mestské výsady, zostala však poddanským mestom. R.1554 až r.1593 a r.1596 až r.1686 hola Rimavská Sobota poplatná Turkom. V 18. a 19. storočí sa rozmohla cechová výroba a obchod. R.1784 až r.1790 sídlo Gemerskej a r. 1883 až r.1922 sídlo Gemersko - Malohontskej župy. Drobný potravinársky priemysel vznikol až v 20. storočí. Za prvej Československej Republiky sa mesto prakticky nerozvíjalo. R.1792 založili v meste Spoločnosť vzdelancov, ktorá rozvíjala v meste kultúrny život.

Pamiatky histórie
Bývalý župný klasicistický dom z r.1798, na námestí. Klasicistická budova mestského hotela Čierny Orol. Pôvodne klasicistická budova radnice z r.1801 na námestí. Klasicistický katolícky kostol. Barokovo - klasicistický kalvínsky kostol so sarkofágom sochára Ferenczyho. Pôvodne delostrelecké kasáme - teraz objekt Gemerského múzea. Bývalé neskorobarokové lýceum stavebne upravené v 19. storočí, internát na Bottovej ul., postavený r.1908 podľa projektu Michala Ybla. V mestskej štvrti Tomášová klasicistický kaštieľ a barokovo - klasicistická zvonica.

Známe osobnosti
V meste Rimavská Sobota sa narodili a pôsobili viacerí významní umelci, literáti a vedci: Štefan Marko Daxner, Peter Kellner, Záboj Hostinský, Ľudovít Kubáni, Jozef Škultéty, Janko Jesenský, Július Botto, Ján Uram - Horin, Ondrej Klokoč. Na tamojšorn lýceu študovali: Daniel Lichard, Štefan Marko Daxner, D. J. Lauček, Július Botto, Ján Čajak mladší, Kálmán Mikszáth, Jozef Škultéty, Janko Jesenský, Ján Botto, Ivan Krasko.

Gemerské múzeum - expozícia prírodovedná, umeleckohistorická, národopis a knižnica.

Podujatia, dovolenka, lyžovanie
Tradične rovinné dostihy v auguste, klusácke a steeple - chase. Dostihová dráha. Štadión, plážové kúpalisko na Rimave, amfiteáter. Prímestská rekreačná oblasť Zelená voda - Kurinec ( 35 hektárov, spojenie mestskou dopravou a po značenej turistickej trase) 6km na juh od mesta: 27 hektárové jazero s plážami; člnkovanie, rybolov, letná dovolenka pre rodiny pri vode. Časť lesa na ploche 5 hektárov je národná prírodná rezervácia, kde sa chránia hniezdiská vzácnej krakle belasej ( Coracias garrulus ), 5 až 7 párov v skupine 200 až 300 ročných dubov letných. Značené turistické trasy do Revúckej vrchoviny a Cerovej vrchoviny.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Rimavská Sobota je dostupné autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára