TURČIANSKE TEPLICE

Turčianske Teplice
Lokalizácia: Žilinský kraj, krajské mesto: Žilina, región Turiec.

Okresné mesto Turčianske Teplice (520m n. m, 7.000 obyvateľov). Kúpeľné mesto v juhozápadnej časti Turčianskej kotliny. V meste podnik Geologický prieskum, Drevina a Tatranábytok. Rozsiahla bytová výstavba.

Kúpele Turčianske Teplice
Známe kúpele Turčianske Teplice, jedny z najstarších na Slovensku, sú doložené už r.1402. Špecializujú sa na choroby pohybového ústrojenstva, choroby obličiek a močových ciest so síranovo - hydrouhličitanovou, vápenato - horečnatou, slabo mineralizovanou vodou teploty 42°C. Liečebné domy s krytými bazénmi s termálnou vodou. Rozsiahly kúpeľný park so vzácnymi drevinami. Modrý bazén a hotel Alžbeta v historizujúcom slohu z r.1884 - 1885.

Podujatia
Medzi najnavštevovanejšie miestne podujatia patria každoročne kultúrno - spoločenské podujatia Hudobného kúpeľného leta, v rámci ktorého sa v meste objaví množstvo známych tvárí zo sveta umenia nielen z domova, ale aj zo zahraničia. Kultúrny dom s divadelnou sálou.

Dovolenka a lyžovanie
Prímestská rekreačná oblasť Lazy nad Čremošným. Dva lyžiarske vleky, rodinné a rekreačné lyžovanie v malom lyžiarskom stredisku. Značené turistické trasy Žarnovickou dolinou do Veľkej Fatry, ďalšia z Diviak na Drienok (1273m). Telovýchovné štadióny, termálne kúpaliská - príjemná letná dovolenka, najviac klientely v rámci miestneho cestovného ruchu zabezpečujú kúpele.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava: Turčianske Teplice sú dostupné autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára