VRANOV NAD TOPĽOU

Vranov nad Topľou
Lokalizácia: Prešovský kraj, krajské mesto: Prešov, región Zemplín.

Okresné mesto Vranov nad Topľou ( 132m n. m, 23.200 obyvateľov ) v údolí rieky Topľa, ohraničené na severe Ondavskou vrchovinou a na juhu Východoslovenskou nížinou, pod výbežkami Beskydského predhoria. Vranov sa stal priemyselným mestom. Vybudoval sa podnik Bukóza, je najväčším výrobcom viskózovej celulózy na Slovensku.

História Vranova
Vranov nad Topľou sa vyvinul na mieste pôvodnej slovanskej osady, ktorú znova osídlili kolonisti r.1270. Od roku 1414 sa stal poddanským mestečkom s pomerne málo rozvinutou remeselnou výrobou. Za sedliackeho východoslovenského povstania r.1831 bol jedným z hlavných centier povstania. Po jeho potlačení štatariálny súd v meste odsúdil na smrť najviac povstalcov v histórii Vranova.

Pamiatky
Klasicistický kaštieľ z 18. storočia, postavený na mieste pôvodne gotickej pevnosti spomínanej r.1472. Bývalý kláštor paulínov z r.1763, s klasicistickou úpravou z 19. storočia, s nástropnou maľbou od Johana Lucasa Krackera z r.1765. Pôvodne gotický katolícky kostol z konca 15. storočia, v 18. storočí barokovo upravený, s regotizujúcou vežou a hodnotným interiérom - maľby od Johana Lucasa Krackera z r.1754, rezbárske a sochárske diela Jozefa Hartmanna a bohoslužobné predmety od zlatníka Jána Szilassyho z r.1759 - 1763.

Podujatia, dovolenka a lyžovanie
Tradičný Zemplínsky maratón z Vranova nad Topľou k brehom Domaše pri Slovenskej Kajni a spať. Športový areál. Štadión. Umelá ľadová plocha. Možnosti na lyžovanie sú slabšie. Kúpalisko. Prímestská rekreačná oblasť priehrada Domaša je azda najznámejším miestom, kde sa dá stráviť príjemná dovolenka pri vode s rodinou, alebo priateľmi. Lesopark.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava: mesto Vranov nad Topľou je dostupné autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára