ZVOLEN

Zvolen
Lokalizácia: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, región Pohronie.

Okresné mesto Zvolen ( 292 m n.m., 43.800 obyvateľov ) leží vo Zvolenskej kotline pri sútoku riek Slatina a Hron, pod výbežkami pohoria Javorie. Vo Zvolene sa nachádza známy drevospracujúci podnik Bučina, Vysoká škola lesnícka a drevárska, Výskumný ústav lesného hospodárstva a Ústav pre hospodársku úpravu lesov s celoštátnou pôsobnosťou, činohra Divadla Jozefa Gregora Tajovského a expozičný a depozitný stánok Slovenskej národnej galérie vo Zvolenskom zámku.

Pustý hrad
Územie mesta bolo osídlené už od staršej doby kamennej sústavne až do trvalého slovanského osídlenia v 8. - 9. storočí. Prvá zmienka o meste ( Pustý hrad ) je z r.1135. Prvý Zvolenský hrad, tzv. Pustý hrad, situovaný na juhozápad od mesta pri sútoku Hrona a Slatiny bol podľa prebiehajúcich vykopávok pravdepodobne ešte väčší než doposiaľ najväčší hrad na našom území - Spišský hrad. Na mieste starého hradiska bol od 11. storočia sídlom novovzniknutej provinčnej správy kam spadal Hont až po Liptov a Orava a neskôr sa stal sídlom hlavného župana Zvolenskej župy. Mestské práva Zvolen získal už r.1235, a plné mestské výsady v 14. storočí.

V r.1370 - 1382 vybudovali gotický poľovnícky zámok typu talianskych mestských kastelov ako letné sídlo uhorského kráľa Ľudovíta Veľkého. V zámku sídlil v r.1440 - 1462 Jan Jiskra. Od konca 15. storočia sa stal namiesto Pustého hradu sídlom zvolenského župana a kapitána banských miest. Do r.1638 bol kráľovským majetkom. Od konca 17. storočia jeho význam postupne upadal a v 19. storočí sa využíval ako vojenská kasáreň, dnes slúži Zvolenský zámok verejnosti napríklad ako divadelné exteriérové priestory (zámocke hry zvolenské), galéria či svadobná sieň.

Vývoj mesta Zvolen
Mesto Zvolen uchránili silné opevnenia pred útokom Turkov. Roku 1703 pri meste porazil František II. Rákóczi cisárske vojsko. V štyridsiatych rokoch 19. storočia panoval vo Zvolene čulý národný život a na uhorskom sneme v Bratislave r.1848 zastupoval mesto ako poslanec Ľudovít Štúr. Prvé drobné priemyselné závody vznikli v poslednej tretine 19. storočia. Najvýznamnejší bol hutnícko - železiarsky kombinát Union. Po vybudovaní železnice r.1871 sa stal Zvolen významným železničným uzlom. Revolučný národný výbor vznikol v meste r.1942. Počas Slovenského Národného Povstania Zvolen patril medzi najvýznamnejšie centrá Povstania. V dielňach postavili tri pancierové vlaky a nákladné vozy prerobili na pancierové vozy.

Zvolenské námestie
Zvolenský zámok
Národná kultúrna pamiatka Zvolenský zámok má zachovalú pôvodnú gotickú dispozíciu a renesančné časti vojenského protitureckého opevnenia. Od r.1969 je expozičným a depozitným stánkom Slovenskej Národnej Galérie. Sú tam stredoveké i moderné zbierky. V kráľovskej sieni bývajú komorné koncerty a preslávené divadelné podujatia letných zámockých hier. Na historickom námestí Zvolena s najväčšou rozlohou na Slovensku sa nachádzajú gotické, renesančné a barokové, domy s úpravami v Ďaľších storočiach. Gotický kostol Svätej Alžbety z r.1381 upravený okolo r.1500 a v 2. polovici 16. storočia s umelecky hodnotným, barokovým interiérom patrí k dominantám ktorých má Zvolenské námestie hneď niekoľko.

Pamiatky
Zrúcaniny Pustého hradu so zvyškami horného a dolného hradu z 13. a začiatku 14. storočia, ktorý zanikol koncom 16. storočia patrí k najvýznamnejším miestnym pamiatkam. Návštevníkov mesta zaujme aj zrekonštruovaný pancierový vlak z čias Slovenského Národného Povstania vystavený neďaleko Zvolenského zámku. Reliéf Ľudovíta Štúra od Jozefa Pospíšila na budove, kde bol zvolený za poslanca - objekt okresného múzea.

Podujatia
Slovenská národná galéria - stále expozície stredovekého a moderného výtvarného umenia a prvá súborná výstava gotického výtvarného umenia na Slovensku, tematické výstavy, okresné múzeum - expozície: národopisná, archeologická, Život a dielo Ľudovíta Štúra. Činohra Divadla Jozefa Gregora Tajovského. Akademický Zvolen, medzinárodný folklórny festival vysokoškolských súborov. Vodácky slalom o Pohár Slovenského Národného Povstania na Hrone. Zvolenské zámocké hry. Hudobné leto.

Dovolenka a lyžovanie
Všešportový areál. Všešportový štadión, športová hala. Krytý zimný štadión, lyžiarske stredisko. Kúpalisko Neresnica. Kryté kúpalisko. Vodná nádrž Môťová na riečke Slatina. Kúpanie, člnkovanie, lyžovanie, rybolov. Značené turistické trasy do okolia, najviac do pohoria Javorie. Medokýše. Botanická záhrada, bohaté možnosti dovolenky v lete aj zime.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava autobusom aj vlakom sa dostanete do Zvolena, mesto je považované za dopravný a železničný uzol.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára