BYTČA


Bytča
Lokalizácia: Žilinský kraj, krajské mesto: Žilina, Región: Horné Považie.

Okresné mesto Bytča ( 310m n. m, 11.600 obyvateľov ) sa nachádza uprostred Bytčianskej kotliny a Považského podolia v údolí rieky Váh. Mesto Bytča je rozložené prevažne na pravom brehu Váhu a obklopujú ho výbežky Súľovských vrchov a Javorníkov.

Dejiny Bytče
Najstaršia zmienka je z r.1250. R.1375 sa uvádza ako mestečko, ktoré za vyvinulo z poddanskej osady pri vodnom hrade. Veľký význam mala ako sídlo feudálneho panstva, najmä za života palatína Uhorska Juraja Thurzu koncom 16. storočia.

Mesto Bytča na mape
Každý, kto miluje cestovanie, potrebuje občas nazrieť do mapy, mesto Bytča na mape:
Vzdialenosti: Považská Bystrica 18 km, Žilina 18 km.

Architektúra
V historickom jadre mesta, na štvorcovom námestí je niekoľko dvojpodlažných klasicistických i renesančných domov. Pôvodne gotický kostol, renesančne prestavaný, s barokovým interiérom, renesančnou nástennou maľbou, maľovaným ornamentálnym grafitom a ornamentálnym pásom. V miestnej časti Mikšová sa nachádza klasicistický kaštieľ.

Pamiatky
Kaštieľ v Bytči je národná kultúrna pamiatka, ktorá patrí medzi klenoty renesančného staviteľstva na Slovensku. Súčasný kaštieľ postavili r.1571 až r.1574 na mieste gotického vodného hradu. Je to monumentálny štvorkrídlový opevnený objekt s nárožnými vežami, strednou vežou nad vchodom a vnútorným arkádovým dvorom. Na stenách arkád druhého podlažia sú nástenné maľby vojvodcov. Pri kaštieli postavili r.1601 až r.1606 renesančnú účelovú budovu, tzv. Sobášny palác. Vyznačuje sa bohatou sgrafitovou ornamentikou s figurálnymi a rastlinnými motívmi okolo kamenných okien a portálu, ako aj slávnostnou sálou s renesančnou výmaľbou. Oba objekty sú zreštavrované pre kultúrne využitie.

Dovolenka lyžovanie
Športový štadión; kúpalisko; rybníky. Značené turistické trasy do Súľovských vrchov, do oblasti Súľovských skál z miestnej časti Hrabové a cez obec Hlboké nad Váhom. Na hlavný hrebeň Javorníkov zo susednej obce Petrovice, kde sa nachádzajú možnosti pre lyžovanie v nenáročných menších lyžiarskych strediskách. Tradícia lyžovania, odtiaľto pochádza názov pre lyže, ktoré kedysi preslávili Slovensko - známe súľovky.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava príjazd do Bytče popri rieke Váh autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára