MEDZILABORCE

Medzilaborce
Lokalita: Prešovský kraj, krajské mesto: Prešov, región Horný Zemplín.

Okresné mesto Medzilaborce ( 326m n. m, 6.800 obyvateľov ) na brehu rieky Laborec v severnej časti pohoria Laborecká vrchovina. Po oslobodení vybudovali tu dva väčšie priemyselné podniky: Vihorlat Snina a závod Brusiareň lustrového skla. Postupujúcou bytovou výstavbou nadobúdajú Medzilaborce vzhľad mesta až sa vypracovalo na okresné mesto.

História Medzilaborce
Prvá zmienka o obci je z r.1557. V minulosti veľmi chudobná obec s chronickou nezamestnanosťou a silným vysťahovalectvom. Od poslednej tretiny 19. storočia okresné sídlo. Za 2. svetovej vojny sa v blízkosti mesta odohrávali kruté boje Karpatsko - dukelskej operácie.

Pamiatky a zaujímavosti
Pravoslávny klasicistický kostol z 18. storočia a nový kostol staroruského neorenesančného slohu z r.1949 je dominantou na vŕšku nad mestom. Na cintoríne ľudová architektúra drevených vyrezávaných náhrobníkov a krížov.

Podujatia, kultúra
Každoročné podujatia - Festival kultúry a športu v júni až júli. Festival drámy a umeleckého slova Alexandra Duchnoviča, občanov ukrajinskej národnosti na Slovensku v máji. Medzilaborecká kultúra sa pýši tým, že je rodiskom významného svetového maliara moderného umenia Andy Warhola, v meste sa nachádza trvalá expozícia výberu z jeho tvorby.

Dovolenka, šport, relax, lyžoanie
Štadión. Ihriská. Kúpalisko. Lyžiarske stredisko na kopci Kýčera. Bežecké trate. Amfiteáter. Rekreačné stredisko v miestnej časti Danová - dovolenka, šport, relax. V zime lyžovačky v neďalekom stredisku lyžiarsky vlek 5km od mesta s možnosťami pre rekreačné lyžovanie.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava: Medzilaborce sú dostupné autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára