RUŽOMBEROK

Ružomberok
Lokalita: Žilinský kraj, krajské mesto: Žilina, región Liptov.

Okresné mesto Ružomberok ( 494 m n.m, 30.200 obyvateľov ) pri sútoku rieky Revúca s riekou Váh v západnom cípe cípe Liptovskej kotliny, obklopené výbežkami Veľkej Fatry, Chočských vrchov a Nízkych Tatier. Bavlnárske závody, Severoslovenské celu1ózky a papierne, potravinársky a polygrafický priemysel.

Dejiny a vývoj na území Ružomberok
Mesto sa vyvinulo zo slovanskej hradištnej osady, písomne uvádzanej r. 1233. R.1318 získalo po príchode nemeckých kolonistov - baníkov obmedzené mestské práva. Od 13. storočia zostalo poddanským mestom majiteľov blízkeho hradu Likava. Od 17. storočia rozkvitala cechová remeselnícka výroba. Koncom 19. storočia vznikli prvé priemyselné závody - papiera, celulózy, zápaliek a spracovania bavlny.

Pamiatky a zaujímavosti
Bývalé remeselnícke domy z 18. storočia s hodnotnou ľudovou architektúrou. Neskorobarokový mestský dom z r. 1895. Pôvodne gotický kaštieľ - komplex budov, prestavaný v 16. a 18. storočí. Neskorobarokový objekt kláštora z r.1727 až r.1730. R.1806 pristavaný kostol. Hodnotný interiér pôvodne gotického farského kostola s renesančno -barokovým vzhľadom. V mestskej štvrti Vlkolínec pôvodné roľnícke a drevorubačské zruby vzácnej ľudovej architektúry, prírodný skanzen - pamiatková rezervácia ľudovej architektúry zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Na ceste do Ludrovej osamele stojaci kostol z 13. storočia s expozíciou Liptovského múzea v Ružomberku. Liptovské múzeum - oddelenie prírodopisné, historické, národopisné a umelecké z oblasti Liptova. Galéria Ľudovíta Fullu ( 80 obrazov a 400 grafík a kresieb ).

Dovolenka a lyžovanie Ružomberok
Športové štadióny, zimný štadión, plaváreň, krytý bazén, vodné športy pri jazere Hrabovo. Lyžiarske mostíky P-SS a P-20 s umelou hmotou, lyžiarske vleky Černová, Biely Potok, Smrekovica, Skalná Alpa, Malinô Brdo, výborné lyžiarske strediská, kvalitné lyžovanie pre začiatočníkov aj pokročilých lyžiarov. Vynikajúce východisko do okolitých horstiev: Velkej Fatry, kam vedie najviac značených turistických trás, hlavne do rekreačného strediska Malinô Brdo s charakterom prímestskej rekreačnej oblasti ( priamo z mesta, z Hrabova, vedie na Malinô Brdo kabínková lanovka ), Chočských vrchov, kam vedú značené turistické trasy, medzi nimi jedna na vyhliadkový vrch nad mestom - Predný Čebrať ( 943m n. m ) a dve na Velký Choč ( 1611m n. m ) a nakoniec do Nízkych Tatier, kam vedú dve značené turistické trasy.

Národné prírodné rezervácie
V okolí Ružomberka sú zaujímavé národné prírodné rezervácie: Krkavá skala ( 0,26 hektárov ) - vápencový stĺpovitý útvar, Jazierce ( 2,90 hektárov ) - tufová terasa so vzácnymi travertínovými útvarmi, vyvieračkou, kaskádami a typickým rastlinným spoločenstvom, Doggerské skaly ( 0,189 hektárov ) - chránený prírodný výtvor, Vlčia skala ( 0,99 hektárov ) - bralovitý útvar s vápencomilnými spoločenstvami.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Ružomberok dosiahnete autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára