ZLATÉ MORAVCE

Zlaté Moravce
Lokalizácia: Nitriansky kraj, krajské mesto: Nitra, región Ponitrie.

Okresné mesto Zlaté Moravce ( 196m n. m, 13.100 obyvateľov ) v údolí Žitavy, zovretom na severozápade Žitavskou pahorkatinou a na juhu výbežkom Pohronského Inovca. Archeologické náleziská - neolitické a slovanské z 11. - 13. stororčia.

Dejiny Zlatých Moraviec
Kedysi remeselnícke mestečko s rozvinutým drobným priemyslom. Najstaršia písomná zmienka je z r.1113. R.1386 získali Zlaté Moravce čiastočné mestské práva. Ako poddanské mesto sa uvádza r.1564. Turecké nájazdy v 16. a 17. storočí ho často ničili. Od r.1735 sídlo Tekovskej župy.

Mestské pamiatky
Medzi najzaujímavejšie mestské pamiatky Zlatých Moraviec patria: pôvodne renesančný kaštieľ z r.1630, barokovo prestavaný, teraz sídlo múzea, bývalý župný dom, postavený v slohu a prestavaný v barokovom slohu r.1789 - súčasný vzhľad po stavebnej úprave v 20. storočí. Hodnotný interiér v klasicistickom kostole postavenom na mieste bývalého gotického kostola.

Významné osobnosti
Od r.1862 do r.1876 tu žil a zomrel štúrovský básnik Janko Kráľ, ktorý patrí medzi významné slovenské osobnosti. Janko Kráľ tu má symbolický hrob. V dome, v ktorom žil, je pamätná izba. Socha básnika sa nachádza v rovnomennom parku.

Mestské múzeum - expozícia príroda a história Požitavia od praveku po dnešok.

Dovolenka a lyžovanie
Športový štadión. Kúpalisko. Zimný štadión. Značená turistická trasa na hlavný hrebeň Pohronského Inovca k chate pod Veľkým Inovcom - Rudná magistrála. Možnosti na rekreačné lyžovanie a rodinnú dovolenku na Slovensku.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Zlaté Moravce môžete navštíviť utobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára