MYJAVA

Myjava
Lokalita: Trenčiansky kraj, krajské mesto: Trenčín, Región Dolné Považie.

Okresné mesto Myjava ( 325m n. m, 12.400 obyvateľov )v pohorí Myjavská pahorkatina pri rieke Myjava, na podhorí Malych Karpát, významná národopisná lokalita. Významných podnik Slovenská armatúrka,

Dejiny Myjavy
Pôvodne kopaničiarska obec Myjava, spomínaná r.1392. Od druhej polovice 18.storočia poddanské mestečko. Obyvatelia sa živili poľnohospodárstvom a remeselnou výrobou. Od polovice 19. storočia významné stredisko slovenského národného a politického života. V septembri r.1848 tam sídlila Slovenská Národná Rada a obyvatelia bojovali v radoch hurbanovských dobrovoľníkov, ktorí tu mali hlavný štáb. V novembri r.1934 v Myjave prijali zástupcovia slovenského maloroľníckeho ľudu „Manifest k celej slovenskej roľníckej chudobe a všetkým trpiacim domkárom, malým a stredným roľníkom.

Pamiatky a pozoruhodnosti
Pamätný dom Slovenskej Národnej Rady z r.1848, národná kultúrna pamiatka, pozostáva z tzv. Koléniho domu, v ktorom v septembri r.1848 zasadala Slovenská Národná Rada, politický a vojenský orgán povstania. K tejto budove pristavali r.1965 až r.1968 modernú železobetónovú budovu Múzea Slovenskej Národnej Rady. Pamätník bojov prvej septembrovej slovenskej výpravy proti vládnemu vojsku r.1848 na poli neďaleko kopanice U Klasovitých patrí taktiež medzi zaujímavé miestne pozoruhodnosti a pamiatky.

Ľudová architektúra na kopaniciach Myjavy. Dvojpodlažné remeselnícke domy pozoruhodnej myjavskej architektúry. Kamenné náhrobníky zo zač. 19. storočia na židovskom cintoríne. Barokový kostol z r.1697 až r.1701.

Múzeum Slovenskej Národnej Rady, expozície dokumentujú dejiny Slovenských národných rád r.1848, r.1918. Tradičné Západoslovenské folklórne slávnosti v júni.

Dovolenka, lyžovačka
Športový štadión, kúpalisko, krytá športová hala, amfiteáter. Turistické východisko značených turistických trás: tri vedú do Bielych Karpát, z nich dve na hlavný hrebeň; jedna do Malých Karpát - „cesta Hrdinov SNP", ktorá cez pohorie Myjavská pahorkatina spája Malé Karpaty a Biele Karpaty a jedna vedie k zrúcanine hradu Branč v Myjavskej pahorkatine. Prímestská rekreačná oblasť pri vodnej nádrži Stará Myjava je miesto pre letnú dovolenku. Lyžiarsky vlek s možnosťami lyžovanie pre zimné prázdniny, rodinná lyžovačka.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava do mesta Myjava sa dostaneme autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára