NOVÉ MESTO NAD VÁHOM

Nové Mesto nad Váhom
Lokalita: Trenčiansky kraj, krajské mesto: Trenčín, región Dolné Považie.

Okresné mesto Nové Mesto nad Váhom ( 195m n. m, 20.200 obyvateľov ) v údolí rieky Váh, obkľúčené od západu výbežkami pohoria Malé Karpaty, od východu výbežkami pohoria Považský Inovec. Od oslobodenia významné priemyselné centrum na Dolnom Považí. Dôležité priemyelné, závody: Vzduchotechnika, Strojstav, Palma, Slovlik, Výskumný ústav mechanizácie a automatizácie.

Dejiny Nového mesta nad Váhom
Významná archeologická lokalita, paleolitické sídlisko ( vyše 150.000 rokov pred našim letopočtom ). Najstaršia písomná zmienka je z r.1253, keď kráľ Béla IV. poskytol obci slobody mešťanov iných miest. Mestské práva sa začali uplatňovať až od r.1550, keď bolo mesto vyňaté z právomoci beckovského panstva a získalo mnohé výhodné hospodárske práva. Odvtedy sa datuje rozvoj remesiel a obchodu. Za prvej Československej Republiky boli tu časté štrajky poľnohospodárskych robotníkov. Nové Mesto nad Váhom sa významne zapájalo do príprav i priebehu Slovenského Národného Povstania.

Pamiatky
Na námestí sú viaceré renesančné meštianske domy, postavené na pôvodne gotických parcelách, prestavané a upravované v barokovom alebo klasicistickom slohu v 18. a 19. storočí. Pôvodne šľachtický barokový dom z r.1740, postavený na starších základoch. Pôvodne ranobarokový kaštieľ v miestnej časti Mnešice, adaptovaný v 20. storočí. Budova bývalého peňažného ústavu, postaveného r.1904 podľa projektu arch. Milana M. Harminca, pôvodne budova prepošstva. Barokový úplne prestavaný Farský kostol s románskym jadrom z r.1414, goticky prestavany do osemhranu a barokovo upravený. V interiéri bohatá štuková a maliarska baroková výzdoba. Na židovskom cintoríne náhrobné kamene zo 16. až 19. storočia.

Zaujímavosti
V meste 41 rokov žila aj zomrela umelkyňa Ľudmila Podjavorinská - Riznerová. Podjavorinskej múzeum, expozícia prírody, histórie, národopisu. Podjavorinský rýchlostný motocyklový okruh ( 5.980 m ), Považský maratón. Chránené nálezisko Turecký vrch ( 10 hektárov ), kde sa chráni vzácna flóra a fauna.

Dovolenka a lyžovanie
Športový štadión. Športová hala. Umelá ľadová plocha. Kúpalisko. Dostihová dráha. Prímestská rekreačná oblasť Zelená voda, letné dovolenky pre rodiny, lyžovanie v blízkom lyžiarskom stredisku Bezovec. Značená turistická trasa k zrúcanine hradu Čachtice.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava Nové Mesto nad Váhom autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára