REVÚCA

Revúca
Lokalita: Banskobystrický kraj, krajské mesto: Banská Bystrica, región Gemer.

Okresné mesto Revúca ( 318 m n.m, 13.000 obyvateľov ) ležiace v Revúckej vrchovine v doline rieky Muráň, obklopené zo severu a západu Stolickými vrchmi, hlavnými výbežkami vrchu Kohút ( 1.409 m n.m. ), v minulosti stredisko slovenského národného života.

Vznik mesta história
Mesto Revúca vzniklo v 13. storočí, najstaršia zmienka je z r.1357. Od r.1616 obmedzené mestské práva. Od 18. storočia rozkvet remesiel. V 19. storočí zaniklo baníctvo a hutníctvo. Od 19. storočia remeselníci a roľníci z Revúcej boli na slovenské pomery mimoriadne národne uvedomelí. Stredisko slovenského národného kultúrneho a politického snaženia v Gemeri. Jedno z troch matičných slovenských gymnázií vzniklo tu r.1862. Slovenské gymnázium bolo v Revúcej až do zrušenia maďarskou vládou r.1874. R.1918 na okolí štrajky lesných a piliarskych robotníkov. Aktívna bola účasť obyvateľov aj za Slovenského Národného Povstania. Na okolí sa udržali partizánske jednotky až do oslobodenia.

Pamiatky kultúry
Múzeum - pamätný dom prvého slovenského gymnázia. Budova gymnázia na Muránskej ul. postavená v romanticky chápanom neskoroklasicistickom slohu r.1872. Na fasáde domu a v parku pamätné tabule a pomník významným žiakom a učiteľom gymnázia. Dom kultúry. Klasicistická radnica z r.1809. Rokoková kúria klasicisticky upravená. Neoklasicistický objekt bývalého mestského hostinca. Pôvodne neskorogotický katolícky kostol, s neskoršími renesančnými úpravami a vyhliadkovou vežou Klasicistický evanjelický tolerančný kostol s pristavenou vežou z r.1785.

Dovolenka, lyžovanie
Sídlo Chránenej Krajinnej Oblasti Muránska planina. Štadión. Kúpalisko. Lyžiarsky vlek Revúčka, lyžovanie. Prímestská rekreačná oblasť Revúcke kúpele, letná dovolenka, dolina Dolinského potoka a Zdychavská dolina. Značené turistické trasy troma smermi, do Stolických vrchov, na vrch Kohút a Stolicu ( 1476m n. m ), alebo pod vrchom Brezina ( 1018m n. m ) na Dielik nad Tisovcom. Tretia trasa Revúckou vrchovinou do Sirku.
Článok zo seriálu - Slovensko mestá.

Doprava okresné mesto Revúca sa dá navštíviť autobusom aj vlakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára